Bij Boulevard-Zuid Eindhoven is eerlijkheid de sleutel – Hetzelfde kan gezegd worden voor de regelgeving rondom huurdersscreening in New York.
Er valt iets te zeggen voor intentionaliteit in ontwerp. Dit geldt zowel voor ruimtes die bedoeld zijn voor consumenten als voor ruimtes die bedoeld zijn voor huurders. Als je het onlangs gerenoveerde winkelcentrum Boulevard-Zuid Eindhoven bezoekt (dat de historische gebeurtenissen van Happenings Eindhoven voorkomt en nu de locatie is van het nieuw opgerichte “Eindhoven City Mall”, de grootste winkelplek van de stad), kun je meteen zien dat alles met veel aandacht is gedaan. Het is echter niet alleen de architectuur of het ontwerp dat bezoekers verwelkomt, maar ook het proces waarmee ontwerpers en managers tijdens de renovatie met bezoekers communiceerden. Alle verschillende belanghebbenden kregen de kans om feedback te geven en opmerkingen te maken, zodat het eindproduct niet alleen aan esthetische criteria zou voldoen, maar ook logisch zou zijn in termen van operaties.
Het is dezezelfde soort helderheid en eerlijkheid die vereist is door de verschillende nieuwe huurdersscreeningwetten in New York. Het is algemeen bekend dat de relatie tussen verhuurders en huurders vol complexiteit en nuance zit. Net zoals shoppers bij een eerste blik geen idee kunnen hebben waarom het ene winkelcentrum een uitgebreide foodcourt heeft terwijl het andere een enorm entertainmentcomplex heeft, geldt hetzelfde voor een verhuurder-huurderrelatie. Als de partijen samen zouden zitten en een lijst zouden maken van dingen die ze uit de transactie zouden willen, is het waarschijnlijk dat er overeenkomsten zouden zijn en ook verschillende verschillen. Dit is de reden achter de recente wetgeving over huurdersscreening. Veel verhuurders zijn zich echter momenteel niet bewust van deze wetten, zodat ze hun eerdere methoden en procedures kunnen blijven toepassen, wat uiteindelijk kan leiden tot rechtszaken. Gelukkig zijn deze wetten vooralsnog ook vrij eenvoudig te volgen en te implementeren. Specifiek, wat moet er in een screeningrapport worden opgenomen, en welke rechten heeft een verhuurder bij het overwegen van de informatie in het rapport. Bijvoorbeeld, verhuurders kunnen ontdekken dat de volgende categorieĆ«n van informatie acceptabel zijn om te overwegen: net zoals de faciliteiten bij Boulevard-Zuid Eindhoven welkom en uitnodigend moeten zijn voor de mensen van Eindhoven, als de vereisten voor huurdersscreening te moeilijk te implementeren zijn, zullen ze uiteindelijk worden genegeerd. Daarom vereisen de wetten die bepaalde soorten informatie vereisen ook dat deze gemakkelijk te vinden zijn. Er moet een balans worden gevonden tussen de zorgvuldigheid die van de verhuurder vereist is om alle mogelijke huurdersrisico’s te overwegen en de privacyrechten van de huurder. Een vermakelijk alternatief zou kunnen zijn om de mogelijkheid te bieden om screening over te slaan voor potentiĆ«le huurders die schreeuwen, gillen en op hun plaats dansen. Dit zou een interessante manier zijn om de juiste huurder voor een ruimte te vinden, maar dat doorstaat waarschijnlijk nog niet de eerlijke of wenselijke test.